Metsän-Peikko.

Peikko rakastaa rauhallisia metsäretkiä, joita kesäaikaan yritämme harrastaa päivittäin. Viikolla ulkoilu ajoittuu joko aikaiseen aamuun tai myöhempään iltaan työvuoroista riippuen. Viikonloppuisin mennään fiiliksen mukaan, ja usein viikonlopun retket ovat kestoltaankin huomattavasti pidempiä. Viime viikonloppuna otettiin meidän Anna-ystävä mukaan ja kuljettiin Hurttion-kierros Sastamalassa ja pidettiin kunnon evästaukokin kauniilla kalliolla järvinäkymin. Peikolle ei niinkään eväät maistuneet, ei helteestä huolimatta vesikään, mutta maisemat näytti kelpaavan hänellekin.

Ulkoilu kissan kanssa eroaa monella tavalla koiran kanssa ulkoilusta vaikka yhteneviäkin asioita löytyy. On myös hyvin kissakohtaista miten matkan taittaminen sujuu. Peikon kanssa tuntuu olevan kovasti myös päiväkohtaista. Välillä tepsutellaan reipastahtisesti polkua pitkin ja välillä mennään sananmukaisesti korpi kuusen kannon alle ja toisina päivinä fiilistellään kannon päällä istuskellen. Vaihtelevuus on ihanaa. Ihanaa on myös se, ettei aina tarvitse olla varsinaista päämäärää. Kovana patikoijana olen tottunut miettimään reitit ja suunnittelemaan yöpymiset, liikkumiset ja aikataulut. Peikon kanssa se on tarpeetonta ja turhaa. Aamut eivät voisi paremmin alkaa kuin heräävässä metsässä, teetermos kädessä ja kovasti onnellinen kissa flexin päässä ihmettelemässä maailmaa. Kovin paljon lähemmäs zen-tunnelmaa ei pääse.

On mahtavaa katsoa kun muutoin sisäkissana elelevä Peikko kiipeilee puihin, teroittelee kynsiään ja tasapainoilee kivien, puiden ja kantojen päällä. Selvästi hän nauttii ilmasta, säästä, äänistä ja siitä, miltä tassunpohjissa tuntuu. Välillä sattuu vahinkojakin, kevään ensimmäisillä kerroilla sammalmätäs teki tepposet ja painui tassujen alla niin, että Peikko mulasi kaulaa myöten kylmään veteen. Se aiheutti hetken järkytyksen, mutta siitäkin selvittiin. Retkeily on tehnyt meistä entistä läheisemmät. Se yhdistää ja saa molemmille hyvän olon.  Retkeily myös laittaa kunnolla väsyttämään. Retkien jälkeen kotiin palaa oikeasti väsynyt kissa, jonka jättää hyvällä omalla tunnolla työpäivän ajaksi kotiin nukkumaan.

Omien kokemusten perusteella kannustan kaikkia etenkin sisäkissojen omistajia laajentamaan reviiriään myös ulos. Olisi kiva myös kuulla, miten ulkoilu sujuu.

Uskon, että reippaammat ja vähän ujommatkin kissat ulkoilevat mielellään. Oikeastaan kissa kuin kissa, jolle onnistuu laittaa valjaat on potentiaalinen ulkoilija. Jos on mahdollista karauttaa autolla johonkin metsän laitaan ja lähteä sen siimekseen ulkoilemaan, kannustan siihen. Monet sisäkissat pelkäävät laajoja aukeita, autoja, ihmisiä ja koiria. Metsässä edellä mainittuihin törmääminen on epätodennäköisempää kuin taajamassa. Mutta uskon, että kissat nauttivat myös järvenrantakallioista, joita onneksi löytyy keskustan tuntumastakin ja rauhallisesta puistoelämästä. Kaikki on kiinni harjoittelusta ja uusiin asioihin totuttamisesta.

Kannattaa panostaa hyviin valjaisiin. Kissoille on usein tarjolla ruokottoman huonoja valjasvaihtoehtoja, jotka eivät ole välttämättä kovin mukavia päällä, eikä siinä mielessä turvallisia, että niistä pääsee luikertelemaan irti paniikin tullessa. Hyvien valjaiden perässä kannattaa suunnistaa koirapuolelle. Peikon valjaat on koiran s-koon pehmovaljaat. Ne istuvat mukavasti päälle ja ovat tukevat. Monista nettikaupoista voi tilata valjaita kotiin sovitukseen ja valita parhaat päältä.

Ulkoilussa kannattaa ottaa huomioon myös tekijät, jotka voivat aiheuttaa paniikin. Jo edellä mainitut autot, koirat ja ihmisetkin voivat aiheuttaa rohkeallekin kissalle pakokauhun. Kissat eivät välttämättä hae turvaa omistajasta vaan yrittävät paniikissa vain karkuun. Siksi paniikkipaikkoja kannattaa välttää ja koittaa olla tilanteissa vähän edellä ennen kuin paniikki syntyy.

Ulkoillessa tulee varoa samoja asioita mitä koirienkin kanssa. Kuumuus on yhtälailla kissalle vaarallista, samoin tassun saa verille lasinsiruista ja kissa voi törmätä kyyhyn siinä missä koirakin. Myös sinilevää tulee välttää ja tehdä perusteellinen puutiaistsekki aina sisälle tullessa.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi