Tässä blogisarjassa seuraamme kolmen suomalaisen noutajan matkavalmisteluja Englantiin suuntautuvaa kisamatkaa varten. Samalla kerromme tärkeää tietoa sekä kisakoiran että lemmikin kanssa matkustamisesta. Sarjan toisessa blogissa kerromme matkalle lähtevän kisakoiran ja lemmikin fyysisestä kunnosta huolehtimisesta muun muassa fysioterapian avulla.

Euro Challenge -haasteottelu on working test -tyyppinen noutajien joukkuekilpailu, jossa noudetaan noutoesineitä, eli dameja erilaisissa metsästystä jäljittelevissä tilanteissa. Joukkueen koirien tulee edustaa kolmea eri noutajarotua. Yksi roduista voi kuitenkin olla spanieli tai vesispanieli. Kilpailu kokoaa yhteen joukkueet yhteensä yhdeksästä Euroopan maasta, ja se on yksi Englannin suurimpiin kuuluvien Game Fair -erämessujen tapahtumista. Game Fair -messuilla on metsästykseen liittyvien aiheiden lisäksi tarjolla kalastusta, hevosurheilua, paljon hyviä ruokapaikkoja, illanviettoa, musiikkia ja Englannin maaseudun antimia. Lisäksi Game Fair on ulkoilijoiden ja metsästysharrastajien joukossa tunnettu ostosparatiisi ja mitä oivallisin lomakohde myös ihan turistina matkustaville.

Tutustu Game Fair -tapahtumaan: https://www.thegamefair.org

Kesämielellä – kisakunnossa

Itse kilpailussa joukkueen jokaiselle kolmelle koiralle on aina oma tehtävä. Englannissa tehtävät tyypillisesti sisältävät paljon hyppyjä aitojen, kiviaitojen ja lammashakojen yli sekä noutoja kumpuilevassa maastossa ylös alas ja veteen. Hyvässäkin kunnossa olevien vauhdikkaiden työkoirien fysiikka joutuu tässä leikissä lujille.

Kisakoirille tyypillisiä vammoja ovat erilaiset venähdykset, lihas- ja jännevammat ja ylirasitustilat. Aina vamman takana ei ole mitään onnettomuutta tai rakenteellista heikkoutta, vaan koiraa saatetaan vain yksinkertaisesti treenata liikaa ilman lihashuoltoa.

-Kisakoira on urheilija siinä missä urheilevat ihmisetkin. Omistajan vastuulla on huolehtia, että kisakumppani ja yhtä hyvin myös lemmikki pysyy kunnossa, kertoo eläinfysioterapeutti Kati Kallio. Koiran rakenne, vuodenaika ja kuormituksen yksipuolisuus pitää aina ottaa huomioon. Erityisen haastavia ovat hypyt varsinkin alaspäin, liukkaat alustat, kivikot ja veteen meno veneestä tai kalliolta. Tuttua puuhaa noutaville koirille.

-Noutaja tekee usein työtä etäällä ohjaajasta, joten mahdollista kipua aiheuttavat tilanteet eivät aina näy omistajalle asti, mutta aina, jos koiran liikkuminen tai käytös muuttuu, olisi syytä tarkistuttaa tilanne fysioterapeutilla, joka ohjaa tarvittaessa lääkäriin. Tavallisia esimerkkejä ovat, että koira ei ui suoraan, palauttaakin maata pitkin tai sen työskentelyhalu yllättäen muuttuu jne. Taustalla voi olla kiputila tai jumi, jonka fysioterapeutti osaa tutkimalla paikallistaa, Kati jatkaa. Hyvin tyypillistä on myös se, että harrastuskoira kompensoi kipua, ja sen alkuperä löytyy ihan eri kohdasta kuin oletetaan. Epäpuhdas liike pitää aina tutkia fysioterapeutin tai eläinlääkärin kanssa. Usein paras lopputulos syntyy yhteistyössä.

Fysioterapeutti ei hutki vaan tutkii

Eläinfysioterapeutti aina erikoistumiskoulutuksen suorittanut fysioterapeutti. Eläinfysioterapeutin työ pitää sisällään sekä terveiden että sairaiden eläinten liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpitoa ja parantamista.

-Hoitoon kuuluu esimerkiksi leikkausten ja vammojen jälkeinen kuntoutus, liikkumisen arviointia, omistajien ohjausta- ja neuvontaa ja tietenkin niin harrastuskoirien kuin lemmikkien lihashuoltoa. Menetelminä käytetään manuaalista terapiaa, hierontaa, venyttelyä, mobilisointia sekä sähkö-, laser-, ja fysikaalista hoitoa, Kati luettelee.

Lisäksi Katilla on faskiamanipulaation, eli kalvokäsittelyn ja akupunktiohoidon erillinen koulutus. Menetelmistä tärkeimpiin kuuluu kuitenkin terapeuttinen harjoittelu sekä ohjaus ja neuvonta. Fysioterapiasta hyötyvät kaikki harrastuskoirat, mutta myös lemmikit; varsinkin iäkkäät ja nivelrikosta kärsivät. Ei siis kannata jäädä odottelemaan vammoja, vaan pitää paras ystävä kunnossa koko ajan.

Matkustustapa kohteen ja koiran mukaan

Matkaan voi lähteä laivalla, autolla, junalla tai lentäen. Valintaan vaikuttaa niin kohteen etäisyys kuin koiran ikä ja fyysinen kunto. Sairas tai iäkäs koira on onnellisempi hoitajan kanssa kotona. Kisakoiralle pitää varata aikaa toipua matkasta. Autolla liikuttaessa pitää muistaa lämpöhalvauksen riski ja riittävät jaloittelutauot. Ruokaa ei kannata antaa liikaa juuri ennen matkustusta. Varsinkin kuumalla säällä on hyvä olla palautus- ja elektrolyyttijuomat koko ajan matkassa karvaiselle kisakaverille.

Joukkueemme valitsi matkantekotavaksi lentämisen, jotta matkustukseen käytettävä aika olisi mahdollisimman lyhyt. Englantiin ei lemmikin kanssa pääse lentämään suoraan kuin British Airwaysin tietyllä reitillä. Irlanti hyväksyy useampia lentoyhtiöitä, joten ensimmäinen suunnitelmamme oli matkustaa Finnairin suoralla lennolla Dubliniin ja sieltä valmiiksi vasemman puoleisen liikenteen mukaan varustetulla vuokra-autolla ja lautalla kohti Warwickshireä. Valitettavasti Dubliniin heinäkuussa lentävään konetyyppiin ei olisi saanut ottaa kuin yhden koiran kerrallaan, joten olisimme joutuneet matkustamaan kolmella eri lennolla. Niinpä matkareittimme kulkee Brysselin kautta Calaisiin ja sielä lautalla Doveriin, josta ajamme Brysselin lentokentältä vuokratulla autolla kohti Warwickshireä ja Alcesteria.

Koiran kanssa lentäminen on oma lukunsa, johon kannattaa perehtyä etukäteen ja varata myös liput ja koirapaikka ajoissa. Noutajan kokoinen aikuinen koira lentää aina ruumassa, ja mukaan mahtuvien lemmikkien määrä on rajoitettu kuin myös lemmikin ja lentokuljetuslaatikon koko ja paino. Lähes kaikki lentoyhtiöt lennättävät koiran Euroopassa noin 150-180 €/suunta. Haasteet ovat nykyään enemmän kuljetuslaatikoiden hyväksynnässä kuin lentomatkan hinnassa. Kerromme lentämisestä ja lentobokseista lisää blogisarjamme kolmannessa osassa. Silloin esittelemme myös matkakohdettamme Englannissa Shakespearen synnyinsijoilla, joten pysy kanavalla.

Lemmikin kanssa lentomatkaa suunnittelevalle tietoa löytyy esimerkiksi:
www.finnair.fi
www.klm.fi
www.norwegian.fi

Suomen joukkueessa matkaan lähtevät viisivuotias kultainen noutajauros FI KVA Weljesten Nuttet AU ”Yoda” sekä allekirjoittanut, eli Sari Lehtonen-Lammi, joukkueen kapteenina. Matkakumppaneiksi saimme neljä ihanaa daamia: kahdeksanvuotias labradorineito Highhut’s Bellatrix ”Becky” sekä ohjaaja Maija Haltsonen ja neljävuotias sileäkarvainen tyttönen Korven Akan Tuittu ”Siru” ohjaajanaan Riitta Koivisto.

Hyvää matkakuntoa toivottaa eläinklinikkasi hoitotiimi!

Blogistina: Sari Lehtonen-Lammi
Viestinnän ammattilainen ja aktiivinen noutajaharrastaja.
Kotilauman kaksi kiharakarvaista ja yksi kultainen luottavat Hakametsän palveluihin niin arjessa kuin matkalla.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi