Tässä blogisarjassa seuraamme kolmen suomalaisen noutajan matkavalmisteluja Englantiin suuntautuvaa kisamatkaa varten. Samalla kerromme tärkeää tietoa sekä kisakoiran että lemmikin kanssa matkustamisesta. Sarjan ensimmäisessä blogissa keskitymme matkalle lähtevän lemmikin dokumentteihin ja muihin pakollisiin vaatimuksiin.

Heinäkuun lopussa kolme suomalaista metsästysnoutajaa kohtaa kahdeksan muun Euroopan maan edustusjoukkueet Game Fair -erä ja maaseutumessujen yhteydessä järjestettävässä Euro Challenge -haasteottelussa Warwickshiressa, Englannissa. Game Fair -messuista, kilpailusta sekä tapahtumapaikasta kerromme tarkemmin seuraavassa blogissa, joten pysy kanavalla!

Suomen joukkueessa matkaan lähtevät viisivuotias kultainen noutajauros FI KVA Weljesten Nuttet AU, ”Yoda” sekä allekirjoittanut, eli Sari Lehtonen-Lammi, joukkueen kapteenina. Matkakumppaneiksi saimme neljä ihanaa daamia: kahdeksanvuotias labradorineito FI KVA Highhut’s Bellatrix, ”Becky” sekä ohjaaja Maija Haltsonen ja neljävuotias sileäkarvainen tyttönen Korven Akan Tuittu, ”Siru” ohjaajanaan Riitta Koivisto. Joukkuetta voit seurata myös sen FB-ryhmässä: Euro Challenge Team Finland.

Passi tarvitaan, mutta hammasharja ei riitä

Kisakoiran ja lemmikin kanssa muille maille matkaaville pätevät samat säännöt: passi tarvitaan, mutta hammasharja ei riitä. Passi vaaditaan koirilta, kissoilta ja freteiltä, ja sen saadakseen pitää lemmikillä olla tunnistusmerkintä (mikrosiru) ja rabies-rokotus –  tässä järjestyksessä.

-Nämä saa Hakametsän eläinklinikalta yhdellä käynnillä, kunhan on ajoissa liikkeellä. Rabieksen pitää olla voimassa 21 vuorokautta ennen matkaa, sanoo vastaanottoavustaja Riikka Seppälä. Passi ja rabies riittävät rajan yli, mutta rokotusten voimassaoloajat saattavat vaihdella maittain, Riikka jatkaa. Maakohtaista tietoa voi etsiä kunkin maan ohjeistuksista.

Tietoa lemmikin matkadokumenteista ja muista vaatimuksista saa Evirasta: evira.fi Eviralla on myös EU-maita ja Sveitsiä koskeva puhelinneuvonta: 029 530 0401 sekä sähköposti: ehyt@evira.fi Helpointa on kuitenkin varata aika omalta eläinklinikalta, ja saada kaikki kerralla kuntoon!

”Happamia” sanoi kettu Euroopan metsämarjoista

Suomi, Iso-Britannia, Irlanti, Norja ja Malta ovat ainoat Euroopan maat, joissa ketun heisimatoa ei vielä esiinny. Kyseinen loinen elää esimerkiksi myyrän, ketun ja koiran elimistössä ja kulkeutuu myös ihmiseen. Niinpä myyrän heisimadon, eli ekinokokin loishäätö on välttämätön, jos määränpää tai välietappi on joku muu kuin yllämainitut puhtaat maat.

Ekinokokkilääkityksen antaa eläinlääkäri 1-5 vuorokautta (24-120 tuntia) ennen kuin lemmikki saapuu ketun heisimatoalueelta takaisin Suomeen tai johonkin puhtaista kohdemaista. Lääkitys tarvitaan, jos vaikka reitti kulkee Saksan, Hollannin tai Belgian kautta Englantiin tai Irlantiin tai esimerkiksi Ruotsin kautta Norjaan. Luonnollisesti sama koskee kotimaahan palaamista.

-Toinen vaihtoehto on antaa ekinokokki-lääkitys ns. 28 vuorokauden säännön mukaan, Riikka kertoo. Silloin koira lääkitään eläinlääkärin vastaanotolla kotimaassa kaksi kertaa ennen lähtöä ja kerran kotiinpaluun jälkeen. Kahden perättäisen madotuskerran väli saa olla korkeintaan 28 vuorokautta, eli saatuaan kaksi lääkitystä kotimaassa koiralla on suoja seuraavaksi 28 vuorokaudeksi. Eläinlääkäri kirjaa passiin 28 vuorokauden säännön mukaisen lääkityksen. Silloin lääkitystä ei tarvitse hakea ulkomailla eläinlääkäriltä.

Ole ajoissa!

Niin lemmikin kuin kisakoiran kanssa matkaavalle pätee kolmen kohdan muistisääntö:

  1. Mikrosiru, rabies ja passi
  2. Ole ajoissa yhteydessä eläinklinikkaan – saat passiasiat yhdellä käynnillä
  3. Muista ekinokkilääkitys joko 1-5 vrk ennen kotimaahan tai muuhun ekinokokkivapaaseen maahan saapumista tai 28 vrk-säännön mukaan.

Hyvää matkaa toivottaa eläinklinikkasi hoitotiimi!

Blogistina: Sari Lehtonen-Lammi
Viestinnän ammattilainen ja aktiivinen noutajaharrastaja.
Kotilauman kaksi kiharakarvaista ja yksi kultainen luottavat Hakametsän palveluihin niin arjessa kuin matka-asioissa.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi