Tässä blogisarjassa seuraamme kolmen suomalaisen noutajan matkavalmisteluja Englantiin suuntautuvaa kisamatkaa varten. Samalla kerromme tärkeää tietoa sekä kisakoiran että lemmikin kanssa matkustamisesta. Sarjan kolmannessa osassa kysymme eläinlääkärin ohjeita Euroopassa matkustaville ja annamme vinkkejä lentomatkaa suunnitteleville.

Euro Challenge -haasteottelu järjestetään osana Game Fair -erämessuja 27-29.7.2018 historiallisessa Ragley Hallissa, Alcesterissa, Warwickshiressa. Tapahtumapaikka tarjoaa hulppeat puitteet Englannin maaseudun sydämessä. Tutustu Ragley Halliin: https://www.ragleyhall.co.uk

Majapaikaksi olemme vuokranneet pienen talon Cotswoldin niittyjen ja nummien ympäröimästä Blockeyn kylästä noin 20:n kilometrin päästä Ragley Hallista. Talon pihamaan läpi virtaa pieni joki, jonne nelijalkaiset kisakumppanimme voivat iltaisin pulahtaa. Kahden makuuhuoneen talon vuokra kolmelta yöltä kustantaa noin 600 puntaa, ja löysimme sen home.away.uk -organisaation kautta. Jotta noutajamme voisivat täysin siemauksin nauttia englantilaisesta maalaiselämästä, otimme heille leptospiroosi-rokotukset.

-Leptospiroosi-bakteeri elää maaperässä kosteilla alueilla, kuten ojien pohjalla ja mutaisissa vesissä, kertoo eläinlääkäri Anne Siljamäki. Sitä esiintyy Englannissa, Virossa, Venäjällä ja eteläisen Euroopan maissa. Pääsääntö on, että mitä lämpimämpää on, ja mitä etelämmässä ollaan, sen suurempi riski on saada leptospiroosi, joka voi aiheuttaa esimerkiksi munuaisvaurioita.

Maassa maan tavalla

Matkakohde- ja reitti vaikuttavat paljon lemmikin kanssa matkustamiseen. Myös maiden sisällä saattaa olla aluekohtaisia eroja, joten matkaan lähtijän on syytä perehtyä kohdemaan viranomaisten ohjeistukseen, mutta myös oman eläinklinikan henkilökunnalta kannattaa kysyä.

-Lemmikki on hyvä suojata ainakin kirpuilta ja punkeilta sekä lentävien hyönteisten levittämiltä taudeilta. Oikean lääkkeen saa omalta eläinlääkäriltä, Anne jatkaa. Etelä-Eurooppaan ja lämpimiin maihin lemmikkinsä kanssa suuntaavan on lisäksi suojauduttava muun muassa sydänmadoilta, leishmanialta ja babesialta, jotka voivat aiheuttaa vakavia ja kroonisia sairauksia.

Koirakulttuuri on Euroopassa yleisesti hyvä – jopa rennompi kuin täällä koti-Suomessa. Koirat saavat liikkua enemmän vapaana, niille on varattu omia vapaanapitoalueita metsissä ja puistoissa ja uima-alueet yleisillä rannoilla. Vaikka eurooppalaiset koirat elävät vapaammin ja pääsevät moniin paikkoihin helpommin kuin Suomessa, on koirien välisiä nujakoita tai koirien aiheuttamia vahinkoja vain harvoin.

-Koiramyönteisestä kulttuurista huolimatta on Suomesta matkustavan hyvä muistaa pakata mukaan omat lääkkeet ja murkinat. Suomalainen lääkeresepti ei riitä Euroopassa. Mukaan kannattaa varata myös lemmikin oma matka-apteekki, josta löytyy ensiapupakkaus ja muita perustarvikkeita, Anne muistuttaa.

LEMMIKIN MATKA-APTEEKKI: • Punkkipihdit • Antiseptinen kirvelemätön puhdistusaine • Haavanhoitotarvikkeet: haavavoide, haavaside, sidetaitos, joustava sideharso, vanua ja itsestään tarttuva tukiside • Kertakäyttöinen kylmäpussi • Kuumemittari ja sakset • Ripulinhoitojauhe • Keittosuolaliuos ampulleissa • Elektrolyyttijuoma tai -jauhe
Muista lämpöhalvauksen riski lämpimillä säillä. Varaa mukaan märkiä pyyhkeitä koiran vilvoittamiseen. Älä koskaan jätä koiraa autoon aurinkoisella säällä!

Hei! Kohta me lennetään

Lentäminen on Annen mukaan hyvä ja hyvin siedetty matkustustapa myös lemmikeille. Alle 8 kg pennut ja pienet koirat pääsevät boksissa tai kantolaukussa matkustamoon, yli 8 kg matkustavat lATA-normien mukaisessa lentoboksissa ruumassa. Boksin ja koiran yhteispaino saa olla korkeintaan 50 kg. Sitä painavammat pitää kuljettaa rahtina.

-Koiraa ei missään tapauksessa lääkitä lentomatkaa varten. Se voisi aiheuttaa jopa vaaratilanteen koiralle lennon aikana. Sen sijaan koira pitää muistaa käyttää tarpeillaan, eikä sitä kannata ruokkia juuri ennen lentoa. Hyvä idea on laittaa lentoboksin juomakaukaloon jääpaloja, jotka sulavat juomavedeksi lennon aikana, Anne listaa.

Lentomatkan suunnittelu on syytä aloittaa ajoissa, sillä ruumaan otetaan vain rajattu määrä lemmikkibokseja – joskus vain yksi! Käytännöt vaihtelevat lentoyhtiön ja konetyypin mukaan. Myöskään kaikki yhtiöt eivät kuljeta, tai saa kuljettaa lemmikkejä kaikkiin maihin. Hyvä vaihtoehto Keski-Eurooppaan aikovalle on KML, mutta myös kotimainen Finnair on kelpo valinta, kunhan muistaa tarkistaa, mikä konetyyppi kohteeseen lentää. Isointa boksia ei nimittäin saakaan Finnairin kaikkiin konetyyppeihin, ja joskus lemmikkejä otetaan vain yksi per lento.

Myös lentoboksin valinnassa kannattaa olla tarkka, ja lukea Finavian ohjeistus huolella. Lemmikin lentoboksin tarkastaa lentokentällä turvatarkastaja, joka mittaa boksin ja tarkistaa, että lemmikillä on ohjeistuksen mukaiset tilat. Tarkistus on tiukka, ja koska palvelu on ulkoistettu kolmannelle osapuolelle, eivät Finnairin virkailijat voi juurikaan auttaa ongelmatilanteissa.

Lentoboksien mitat ja määräykset löydät täältä:
www.finnair.com > lemmikkieläimet
www.iata.org

MATKAAN LÄHTIJÄN ABC Muista ainakin nämä! A. Varmista, mitä asiakirjoja ja lääkityksiä kohdemaassasi tarvitaan B. Tarkista mikrosiru, rokotusten voimassaolo ja huolehdi ekinokkilääkityksestä C. Ole ajoissa yhteydessä omaan eläinklinikkaasi!

Suomen joukkueessa matkaan lähtevät viisivuotias kultainen noutajauros FI KVA Weljesten Nuttet AU ”Yoda” sekä allekirjoittanut, eli Sari Lehtonen-Lammi, joukkueen kapteenina. Matkakumppaneiksi saimme neljä ihanaa daamia: kahdeksanvuotias labradorineito Highhut’s Bellatrix ”Becky” sekä ohjaaja Maija Haltsonen ja neljävuotias sileäkarvainen tyttönen Korven Akan Tuittu ”Siru” ohjaajanaan Riitta Koivisto.

Hyvää matkakuntoa toivottaa eläinklinikkasi hoitotiimi!

Blogistina: Sari Lehtonen-Lammi
Viestinnän ammattilainen ja aktiivinen noutajaharrastaja.
Kotilauman kaksi kiharakarvaista ja yksi kultainen luottavat Hakametsän palveluihin niin arjessa kuin matkalla.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi