Miten tulee menetellä, kun koira on nielaissut sukan tai muun vierasesineen?

Kun eläin on popsinut esimerkiksi sukan tai jotakin muuta sellaista, mikä ei sen ruuansulatukseen kuulu, riippuu paljon siitä, minkä kokoinen lemmikki on ja toisaalta siitä, millainen vierasesine on kyseessä. Pienet vierasesineet todennäköisesti tulevat suoliston läpi eivätkä vaadi sen kummempia toimia kuin sitä, että eläimen vointia seurataan.

Jos kyseessä on suurempi kappale, joka voi tukkia suoliston tai terävä esine, jopa puhkaista suolen seinämän, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Esimerkiksi ruuassa olevat, terävät tai suurikokoiset luut voivat olla koiralle vaarallisia.

Pahimmillaan vierasesine voi tukkia eläimen suoliston ja jopa aiheuttaa suolen osan paikallisen kuolion tai perforoida eli lävistää suolen seinämän. Tämä puolestaan johtaa vatsakalvon tulehdukseen.

 

Milloin eläinlääkäriin?

Jos olet epävarma, kannattaako eläintä lähteä viemään eläinlääkäriin, on parempi katsoa kuin katua – ota siis yhteyttä eläinlääkäriin, joka arvioi tilanteen! Jos eläimellä esiintyy toistuvaa oksentelua, poikkeavaa ruokahaluttomuutta, ulostamisvaikeuksia tai jos eläin on kivuliaan oloinen, tulee ehdottomasti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

 

Entä jos ei ole varma, onko koira syönyt vierasesineen? Sukka on kadonnut lattialta, mutta ei ole täyttä varmuutta siihen, onko se hävinnyt koiran suuhun vai jonnekin muualle.

Jos koira vaikuttaa hyvinvoivalta, voi tilannetta seurata. Jos esiintyy oksentamista tai ruokahaluttomuutta tai jos on hyvin todennäköistä, että koira on syönyt vierasesineen, voidaan eläinlääkärissä ottaa varjoaineröntgenkuvat. Tällöin mahdolliseen vieraesineeseen, joka ei muutoin näkyisi röntgenkuvassa, tarttuu varjoainetta, ja se voidaan siten paremmin havaita. Varjoainekuvaus tehdään hereillä olevalle eläimelle.

 

Miten eläinlääkärissä toimitaan, kun vastaanotolle tuodaan koira, joka on syönyt sukan tai muun vierasesineen?

Jos kyseessä on pehmeä vierasesine kuten sukka, on sen poistaminen mahdollista tähystyksellä eli gastroskopialla. Gastroskopialla voidaan harkita sellaisten vieraesineiden poistoa, jotka eivät ruokatorven kautta tapahtuvan poiston aikana vahingoita ruokatorvea.

Jos kyseessä on isompi vierasesine tai jos vierasesine on jo edennyt suolistoon, ja on todennäköistä että vierasesine tukkii suolen tai on sen jo tehnyt, on esine poistettava laparotomialla eli avoleikkauksella. Tällöin vatsaontelo avataan, paikannetaan alue, jossa vierasta materiaalia on, avataan suolen tai mahalaukun seinämä ja poistetaan vierasmateriaali. Tämän jälkeen seinämät suljetaan ompelein.

Usein potilaan tila voi vaatia stabilointia vastaanotolle tullessa, joten sen puitteissa vaadittavat toimenpiteet tehdään ennen leikkausta. Toisinaan on tarpeen ottaa vatsaontelon röntgenkuvat ja tehdä ultraäänitutkimus, jotta varmistutaan vieraesine-epäilystä ja leikkauksen tarpeellisuudesta sekä kiireellisyydestä ennen mahdollista leikkausta.

Gastroskopia tehdään nukutuksessa, samoin avoleikkaus.

 

Millainen on tähystystoimenpiteellä hoidetun koirapotilaan jälkihoito?

Jälkihoito riippuu potilaan yleisvoinnista. Mikäli koirapotilaan vointi on ollut hyvä tämän tullessa toimenpiteeseen, voidaan potilas usein kotiuttaa nukutuksesta toipumisen jälkeen.

 

Mitä etuja gastrokopialla on avoleikkaukseen verrattuna?

Gastroskopialla ei jouduta tekemään lainkaan leikkaustoimenpidettä, vaan vieraesesine poistetaan mahalaukusta tarttumapihtien avulla ja vedetään ulos ruokatorvea pitkin.  Tällöin edellytyksenä on, että vierasesine on edelleen mahalaukussa ja sellaista materiaalia ja kokoluokkaa, että sen poistaminen ruokatorven kautta on mahdollista. Jos on olemassa merkittävä riski siitä, että ruokatorvi vaurioituu tai vieraesine jumittuu ruokatorveen, ei gastroskopiaa voida suorittaa.

Avoleikkauksella vierasesineitä voidaan poistaa mahalaukusta, jos on selvää, että niiden poistamisessa ruokatorven kautta on edellä mainittuja riskejä tai jos vierasta materiaalia on mahalaukussa runsaasti. Avoleikkauksella voidaan poistaa myös suolistoon saakka edenneitä vierasesineitä, jotka aiheuttavat (tai todennäköisesti tulevat aiheuttamaan) suolitukoksen.

Lue lisää tähystystoimenpiteistä!

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30, lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • La 25.9. klinikka suljettu

    La 9.10. klinikka suljettu

    La 6.11. klinikka suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi