Mitä teen, kun lemmikki on nielaissut sukan tai muun vierasesineen?

Jostain syystä esimerkiksi hikiset sukat tai lahjapaketin naru on monen eläimen mielestä vastustamaton makuelämys. Kotona tai ulkoillessa ei aina edes tule mieleen, mitä kaikkea koira tai kissa voi innostua maistamaan. Myös kaneilla ja jyrsijöillä voi nimensä mukaisesti olla tapana jyrsiä milloin mitäkin ja esimerkiksi maton reunan tuhoaminen voi johtaa suolitukokseen. Ongelmia voi syntyä myös, mikäli suuhun joutunut esine on kovin suuri tai terävä. Pienet vierasesineet todennäköisesti tulevat suoliston läpi eivätkä vaadi sen kummempia toimia kuin sitä, että eläimen vointia seurataan.

 

Milloin eläinlääkäriin?

Jos lemmikki vaikuttaa hyvinvoivalta, voi tilannetta seurata. Jos eläimellä esiintyy toistuvaa oksentelua, poikkeavaa ruokahaluttomuutta, ulostamisvaikeuksia tai eläin on kivuliaan oloinen, tulee ehdottomasti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Pahimmillaan vierasesine voi tukkia eläimen suoliston ja jopa aiheuttaa suolen osan paikallisen kuolion tai tehdä reiän suolen seinämään. Myös silloin eläinlääkärikäynti on paikallaan, jos varmuudella tiedetään lemmikin nielaisseen ison esineen, esimerkiksi kokonaisen lelun tai suuren puruluun. Paristot ovat nieltynä hengenvaarallisia ja tällaisissa tapauksissa on aina oltava pikaisesti yhteydessä eläinlääkäriin!

 

Mitä eläinlääkäri voi tehdä?

Lemmikille voidaan antaa oksennusrefleksin laukaisevaa lääkettä, mikäli syöty vierasesine on sellainen, että se ei eläimen oksentaessa aiheuta vahinkoa ruokatorveen. Jos kyseessä on iso tai terävä vierasesine tai sen syömisestä on jo niin pitkä aika, että se on ehtinyt edetä mahalaukusta suolistoon, ei oksettamista voida yleensä tehdä. Jos vierasesineen sijainnista, koosta tai laadusta ei ole täyttä varmuutta, voidaan lemmikin suolistosta ottaa röntgenkuva. Joskus röntgenkuvauksen apuna käytetään varjoainetta.

Mikäli vierasesinettä ei voida oksettaa, mutta se on edelleen mahalaukussa, on sen poistaminen joissain tapauksissa mahdollista tähystyksellä eli gastroskopialla. Mikäli vierasesine on edennyt pidemmälle suolistoon, on usein ainoana hoitovaihtoehtona kirurginen toimenpide eli avoleikkaus.

Gastroskopialla ei jouduta tekemään lainkaan leikkaustoimenpidettä, vaan vierasesine poistetaan mahalaukusta tarttumapihtien avulla ja vedetään ulos ruokatorvea pitkin. Tällöin edellytyksenä on, että vierasesine on edelleen mahalaukussa ja sellaista materiaalia ja kokoluokkaa, että sen poistaminen ruokatorven kautta on mahdollista. Jos on olemassa merkittävä riski siitä, että ruokatorvi vaurioituu tai vierasesine jumittuu ruokatorveen, ei gastroskopiaa voida suorittaa.

Avoleikkauksella vierasesineitä poistetaan mahalaukusta, jos on selvää, että niiden poistamisessa ruokatorven kautta on edellä mainittuja riskejä tai vierasta materiaalia on mahalaukussa erittäin runsaasti. Avoleikkauksella voidaan poistaa myös suolistoon saakka edenneitä vierasesineitä, jotka aiheuttavat (tai todennäköisesti tulevat aiheuttamaan) suolitukoksen.

Gastroskopia tehdään nukutuksessa, samoin avoleikkaus.

Lue lisää tähystystoimenpiteistä!

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi