Sterilointi tarkoittaa toimenpidettä, jossa naaraspuoliselta eläimeltä poistetaan munasarjat ja joissakin tapauksissa myös kohtu. Steriloinnin jälkeen lemmikki ei voi enää saada pentuja, eikä sillä ole kiima- tai juoksuaikaa. Steriloinnin myötä valeraskauden oireet poistuvat. Jos lemmikki steriloidaan nuorena, nisäkasvainten esiintymisen riski pienenee.

Steriloinnin suurin hyöty on kohtutulehduksen estäminen. Kohtutulehduksen riski on leikkaamattomalla nartulla olemassa aina juoksuajan jälkeen.

Jos kohtutulehduksen oireisiin ei reagoida ajoissa eikä kohtutulehdusta hoideta, voi kohtutulehdus johtaa lemmikin kuolemaan. Sterilointi on erittäin tehokas kohtutulehduksen ehkäisykeino, sillä se estää kohtutulehdukset kokonaan – myös niissä tapauksissa, joissa eläimeltä poistetaan vain munasarjat ja kohtu jätetään paikoilleen.

Sterilointi voi olla paras ratkaisu myös niissä tilanteissa, joissa samassa taloudessa asuu naaraita ja uroksia. Tämä on erityisen suositeltavaa silloin, jos talouden urokset ovat leikkaamattomia. Vaikka eläimiä valvottaisiin aktiivisesti ja ne pyrittäisiin eristämään nartun juoksun aikaan toisistaan, vahinkoja tapahtuu helposti. Lisäksi urokselle voi olla raskasta ja stressaavaa asua samassa taloudessa leikkaamattoman naaraan kanssa juoksun aikaan.

Jos lemmikillä ei ole tarkoitus teettää pentuja, on sterilointi aina suositeltava toimenpide.

Sterilointi tähystyksellä vai avoleikkauksella?

Koiran sterilointi tähystyksellä on avoleikkausta turvallisempi toimenpide. Koira toipuu tähystysleikkauksesta selvästi nopeammin kuin perinteisestä avoleikkauksesta.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi