Akupunktio koiran ja kissan hoidossa

Akupunktiolla hoidetaan yleisimmin erilaisia koirien ja kissojen kiputiloja. Sitä käytetään tuki- ja liikuntaelinvaivoissa esimerkiksi selkä-, nivelrikko- ja spondyloosikivuissa sekä vammojen kuntoutuksessa. Jopa 75–90 prosentilla tuki- ja liikuntaelinpotilaista akupunktio helpottaa oireita merkittävästi.

Akupunktio lievittää kipua ja jouduttaa paranemista. Se vaikuttaa kipuviestin kulkeutumiseen aivoihin ja lisää keskushermostossa kipua helpottavien ja hyvänolon tunnetta lisäävien välittäjäaineiden tuotantoa. Hoito parantaa paikallisesti verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, rentouttaa lihaksia sekä vähentää lihasjännityksiä ja tulehdusta.

Mitä koiran ja kissan akupunktiohoidossa tapahtuu?

Akupunktiolla vaikutetaan elimistöön aktivoimalla hermojärjestelmää neulojen avulla. Käytettävät neulat ovat hyvin ohuita ja steriilejä. Hoito annetaan hereillä olevalle eläimelle. Eläimet eivät yleensä edes huomaa neulojen laittoa.

Neulat jätetään paikoilleen kudokseen 20–30 minuutiksi. Eläin saa liikkua hoidon aikana. Useimmat kissat ja koirat rentoutuvat ja nukahtavat hoidon ajaksi.

Sopiiko akupunktio kaikille kissoille ja koirille?

Akupunktio sopii kaikenikäisille eläimille. Eläinlääkäri tai eläinfysioterapeutti arvioi kuitenkin aina tapauskohtaisesti, kenelle akupunktiosta on apua.

Kuinka eläin reagoi akupunktioon?

Akupunktiolla ei ole todettuja haittavaikutuksia. Hoidon jälkeen eläin on yleensä loppupäivän tavallista väsyneempi. Hetkellisesti lisääntynyt levon tarve on merkki siitä, että akupunktio vaikuttaa. Seuraavana päivänä eläin on yleensä jo pirteä.

Kuinka usein koiraa tai kissaa voi hoitaa akupunktiolla?

Akunpunktiota annetaan aluksi yleensä kolmen–viiden hoidon sarjoina, ja hoitoväli on noin viikko. Akupunktioon voidaan yhdistää muita fysioterapian hoitomuotoja.

Klinikallamme akupunktiohoitoa antaa eläinfysioterapeutti. Hän on suorittanut Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan järjestämän eläinakupunktiokoulutuksen.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • pe 24.6. suljettu

    la 25.6. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi