Koirien ja kissojen sterilointi

Sterilointi tarkoittaa toimenpidettä, jossa narttukoiralta tai -kissalta poistetaan munasarjat ja joissakin tapauksissa myös kohtu. Steriloinnin jälkeen lemmikki ei voi enää saada pentuja, eikä sillä ole kiima- tai juoksuaikaa. Steriloinnin myötä valeraskauden oireet poistuvat. Jos koira steriloidaan nuorena, nisäkasvainten esiintymisen riski pienenee.

Sterilointi estää kohtutulehdukset

Steriloinnin suurin hyöty narttukoirille on se, että se estää kohtutulehduksien syntymisen. Kohtutulehduksen riski on leikkaamattomalla nartulla olemassa aina juoksuajan jälkeen.

Jos kohtutulehduksen oireisiin ei reagoida ajoissa eikä kohtutulehdusta hoideta, voi kohtutulehdus johtaa koiran kuolemaan. Sterilointi on erittäin tehokas kohtutulehduksen ehkäisykeino, sillä se estää kohtutulehdukset kokonaan – myös niissä tapauksissa, joissa eläimeltä poistetaan vain munasarjat ja kohtu jätetään paikoilleen.

Sterilointi lisää talouden uroskoirien viihtyvyyttä

Sterilointi voi olla paras ratkaisu myös niissä tilanteissa, joissa samassa taloudessa asuu narttu- ja uroskoiria. Tämä on erityisen suositeltavaa silloin, jos talouden urokset ovat leikkaamattomia. Vaikka koiria valvottaisiin aktiivisesti ja ne pyrittäisiin eristämään nartun juoksun aikaan toisistaan, vahinkoja tapahtuu helposti. Lisäksi uroskoiralle voi olla raskasta ja stressaavaa asua samassa taloudessa leikkaamattoman nartun kanssa juoksun aikaan.

Jos narttukoiralla ei ole tarkoitus teettää pentuja, on sterilisaatio aina suositeltava toimenpide.

Sterilointi tähystyksellä vai avoleikkauksella?

Koiran sterilointi tähystyksellä on avoleikkausta turvallisempi toimenpide. Koira toipuu tähystysleikkauksesta selvästi nopeammin kuin perinteisestä avoleikkauksesta. Lue lisää tähystyssterilisaatiosta! 

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • pe 25.6. klinikkamme on suljettu

    la 26.6. klinikkamme on suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
helppu@helppu.fi