Tähystykset

Tähystyksellä koirille voidaan tehdä muun muassa seuraavia toimenpiteitä:

  • Koepalojen otto
  • Vierasesineiden poisto
  • Pienen kudosvaurion hoito
  • Anatomisten rakenteiden tarkastus, esim. ektooppiset ureetterit

Tähystystoimenpiteet tehdään nukutuksessa. Toimenpiteestä riippuu, minkä pituisen paaston toimenpide vaatii. Ohjeet saa kirjallisena ajanvarauksen yhteydessä.

Erilaiset tähystystoimenpiteet

Kystoskopiaa eli virtsarakon tähystystä käytetään apuna virtsavaivojen tutkimisessa. Tämä toimenpide voi olla paikallaan esimerkiksi seuraavien vaivojen hoidossa: toistuvat virtsatieinfektiot, virtsaamisvaikeudet ja verivirtsaisuus. Kystoskopialla voidaan myös tarkastaa virtsanjohtimien laskukohtia, ottaa rakon koepaloja, poistaa pieniä virtsakiviä ja seurata virtsaputken muutoksia. Vain narttukoirille!

Gastrokopia eli vatsalaukun tähystys voidaan tehdä silloin, kun tutkitaan vatsavaivoja, kuten närästystä tai kroonista oksentelua. Gastroskopia voi olla paikallaan myös silloin, kun epäillään, että koira on syönyt vierasesineen. Gastroskopialla voidaan tehdä ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen alkuosan tähystys, ottaa koepaloja, poistaa vierasesineitä ja havaita mahdollisia haavaumia ruuansulatuselimistössä.

Kolonoskopialla eli paksusuolen tähystyksellä voidaan selvittää muun muassa verisen ripulin tai ulostamisvaikeuksien aiheuttajaa.

Nenäontelon tähystys on paikallaan kroonisen sierainvuodon tutkimisessa. Sillä voidaan ottaa myös näytteitä nenän sisäosasta ja poistaa nenästä vierasesineitä.

Video-Otoskopia eli korvan tähystys sopii kroonisten korvavaivojen tutkimiseen. Esimerkiksi pitkään jatkuneet ja huonosti paranevat korvatulehdukset, viitteet välikorvatulehduksesta ja epäilys vierasesineestä korvassa antavat tähän aihetta.

Laparoskopian eli vastaontelon tähystyksen avulla voidaan ottaa koepaloja esimerkiksi maksasta. Laparoskopia tehdään vatsanpeitteisiin tehdyn viillon kautta.

Lisäksi teemme tähystyksellä tai tähystysavusteisesti erilaisia leikkauksia, tyypillisimpänä tähystyssterilaatio.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • pe 25.6. klinikkamme on suljettu

    la 26.6. klinikkamme on suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
helppu@helppu.fi