Iho- ja korvasairaudet

Iho- ja korvaongelmat ovat yleisiä sairauksia lemmikeillä. Ne voivat esiintyä akuuttina eli äkillisesti alkaneena tai kroonisena eli pidempään jatkuneena oireiluna. Usean ihopotilaan kohdalla oireilu on kroonista, mikä ilmenee esimerkiksi toistuvina korvatulehduksina tai kutinana. Kutina voi ilmetä muun muassa rapsutteluna tai tassujen nuolemisena.

Ihon ja karvapeitteen kunnon huononeminen voi myös olla merkki sairaudesta.

On tärkeää pyrkiä selvittämään oireilun aiheuttaja, eikä vain hoitaa oiretta. Välillä syyn selvittäminen onnistuu ensimmäisellä käynnillä, mutta usein syyn selvittämiseksi pitää edetä askel askeleelta, mikä vaatii useita eläinlääkärikäyntejä.

Kroonisesti oireilevien potilaiden kohdalla tavoitteena on helpottaa lemmikin oloa ja mahdollistaa hyvä elämänlaatu sairaudesta huolimatta. Hyvä eläinlääkärin ja asiakkaan välinen suhde on avainasemassa koko hoitoketjun ajan.

Koiran ja kissan korvien tähystys video-otoskoopilla

Korvien tähystystutkimus on sekä diagnosoinnin että hoidon tuki. Kameraoptikkaa hyödyntävällä tähystimellä eli video-otoskoopilla nähdään korvalamppua paremmin koiran tai kissan korvakäytävään.

Miksi koiran tai kissan korvat tähystetään?

Jotta korvatulehduksia voitaisiin ehkäistä ja niitä ylläpitävä kierre katkaista, tulehdusten syy tulisi selvittää. Toistuvat ja krooniset korvatulehdukset aiheuttavat muutoksia korvakäytävän rakenteeseen, mikä heikentää korvan omaa puolustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan. Tämä altistaa uusille korvatulehduksille ja vaikeuttaa niiden hoitoa. Tähystystutkimusta tarvitaan myös silloin, kun korvakäytävän erite haittaa näkyvyyttä tai heikentää lääkehoidon tehoa.

Voidaanko tähystyksessä ottaa korvasta näytteitä?

Tähystyksen yhteydessä korvakäytävä voidaan huuhdella eritteestä. Sieltä voidaan myös ottaa näytteitä ja poistaa vierasesineitä, kuten kasvinosia. Video-otoskoopilla tehtävässä tähystyksessä tärykalvon puhkaisu eli myringotomia voidaan tehdä turvallisesti. Toimenpide tehdään silloin, kun välikorvasta tarvitaan näyte tai se pitää huuhdella.

Miten korvien tähystystutkimus tehdään?

Korvien tähystystutkimus tehdään nukutuksessa, ns. inhalaatioanestesiassa. Siinä eläimen henkitorveen asetetaan turvallisuussyistä toimenpiteen ajaksi hengitysputki. Jos korvan tärykalvo on vaurioitunut, hengitysputken käytöllä voidaan estää tähystyksessä käytetyn nesteen kulkeutuminen korvasta nieluun.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi