Ortopedia koirille ja kissoille

Ortopedian alaan kuuluvat kissojen ja koirien ontumatutkimukset, nivelleikkaukset ja murtumahoidot. Yleisimpiä koirien nivelleikkauksia ovat polven eturistisidevammojen korjaukset.

Jos koira tai kissa ontuu tai osoittaa muutoin merkkejä kivusta, on asia syytä aina tutkituttaa eläinlääkärillä! 

Ortopedia kookkaille koirille

Käytämme ortopedisissa leikkauksissa tarvittaessa TTA-menetelmää (tibial tuberosity advancement). Tästä menetelmästä hyötyvät varsinkin kaikki isot koirat, joilla perinteisillä leikkauksilla toipuminen on vienyt pitkään. 

TTA-menetelmässä sääriluun harjanne, johon polvilumpion suora side kiinnittyy, sahataan irti ja siirretään eteenpäin niin että polvinivelen kulma muuttuu ja rasitus siirtyy pois eturistisiteeltä. Harjanne kiinnitetään titaanilevyllä ja ruuveilla. Toipuminen on nopeaa, ja koira käyttää jalkaansa hyvin pian leikkauksen jälkeen. Lopullinen luutuminen vie 2–3 kuukautta.

Murtumaleikkauksiin on käytössämme ajanmukainen välineistö. Teemme korjauksia levyillä, pinnoilla ja ruuveilla. 

Ortopedia pienille koirille ja kissoille

TTA-menetelmä sopii hyvin myös pienille, aktiivisille koirille. Toipuminen on yleensä nopeaa.

Kääpiörotuisten koirien ja kissojen ristisidevammat korjaamme ekstrakapsulaarisella tibia-fibula suturalla eli leikkausmenetelmällä, jossa vaurioitunut eturistiside korvataan kestävällä nylon- tai komposiittiompeleella. 

Kääpiörotujen murtumiin on käytössämme minisarjat, joilla korjataan esimerkiksi kyynärluun ja värttinäluun murtumat.

Muista ortopedisten toimenpiteiden jälkihoito!

Jotta lemmikkisi toipuu ortopedisesta leikkauksesta mahdollisimman hyvin, on jälkihoitoon kiinnitettävä erityistä huomiota. Esimerkiksi hieronta ja uinti ovat usein omiaan edesauttamaan toipumista. Myös kylmä- ja lämpöhoidoista on usein apua.  Saat meiltä asianmukaiset ohjeet lemmikkisi jälkihoitoon.

Fysioterapiasta on yleensä huomattavaa apua ortopedisesta leikkauksesta toipuvalle lemmikille.  Fysioterapian ansiosta eläin toipuu nopeammin ja lisävammoilta vältytään todennäköisemmin. Jos eläin ei saa ortopedisen leikkauksen jälkeen fysioterapiaa, saattaa se esimerkiksi turhaan varoa leikatun jalan käyttöä. Tällöin keho kuormittuu virheellisesti.

Fysioterapiakäynti sisältyy klinikallamme aina ortopedisten leikkausten hintaan. Fysioterapia pyritään aloittamaan, kun tikit leikkaushaavasta poistetaan. Lue lisää: Fysioterapia koiralle ja kissalle

Varaa aika ordopedille

Voit varata suoraan vastaanottoajan ortopedille. Mikäli lemmikkisi tarvitsee ortopedista leikkausta, tulee lemmikin käydä ensin eläinlääkärin tutkimuksissa leikkausajan voi varata vasta tutkimuksen jälkeen. 

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • pe 25.6. klinikkamme on suljettu

    la 26.6. klinikkamme on suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
helppu@helppu.fi