Kissan ja koiran rokotukset

Kissojen ja koirien rokotuksilla ehkäistään erilaisia tartuntatauteja ja lievennetään niiden oireita kohentamalla eläimen vastustuskykyä infektion aiheuttajaa vastaan. Useimmat lemmikkien rokotukset vaativat kaksi 2-4 viikon välein annettavaa rokotusta.

Lue lisää: Lemmikin rokottamisen perusteita

Koiran rokotukset

Koiran rokotukset kuuluvat lemmikin hyvään, ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. Rokotukset suojaavat koiraa tehokkaasti monilta tartuntataudeilta, esim. parvo ja rabies. Rokottaminen on tärkeää paitsi yksittäisen lemmikin terveyden kannalta, myös ns. laumaimmuniteetin vuoksi.

Rokotusten suoja on hyvä vain, jos alueen koirista riittävän suuri osuus on rokotettu. Muun muassa tästä syystä koirahoitoloissa , -tapahtumissa, -kokeissa ja näyttelyissä koirilta edellytetään rokotuksia.

Pentuikäisen koiran rokotukset

 • 12 viikon iässä: Nelosrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä)
 • 16 viikon iässä: Tehoste nelosrokotteelle ja rabies
 • Pentu on hyvä muistaa madottaa (matolääke) 1-2 viikkoa ennen ensimmäistä rokotuskäyntiä. Myös tehosterokotusten välissä tulisi pentu madottaa.

Yli vuoden vanhan koiran rokotukset

 • Kun koira on täyttänyt vuoden: Nelosrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä) ja rabies
 • Vuosittain: Kennelyskä (parainfluenssa)
 • 3 vuoden välein: Nelosrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä)
 • 3 vuoden välein: Rabies

Alle vuoden ikäiselle koiralle annettu rabiesrokote ja penikkatautirokotteen tehoste ovat voimassa vain vuoden. Koira tulee rokottaa uudelleen yli vuoden ikäisenä viimeistään rokotuskortissa olevaan rokotteen voimassaolopäivään mennessä. Muistathan antaa koirallesi loishäädon ennen rokotusta.

Yli vuoden ikäiselle koiralle annetut rokotteet ovat voimassa valmisteyhteenvedon mukaisesti. Eläinlääkäri merkitsee koiran rokotuskorttiin tai lemmikkieläinpassiin rokotuksen antopäivämäärän lisäksi sen viimeisen voimassaolopäivän.

Lisätietoa koiran rokottamisesta löydät osoitteesta www.evira.fi

Kissan rokotukset

Se, millaisia rokotuksia kissa tarvitsee, riippuu paljolti siitä, millaisesta kissasta on kyse ja millaisessa ympäristössä se elää. Tavallisen sisäkissan kohdalla rokotustarve on suppeampi kuin ulkoilevan tai jalostukseen käytettävän kissan suhteen.

Tärkeimmät kissan rokotukset ovat kissaruttoa, kissanuhaa ja rabiesta torjuvat rokotteet. Kissa on syytä rokottaa kissaruttoa ja kissanuhaa vastaan 12 viikon ikäisenä, ja tehosterokotus on suositeltavaa ottaa 1-3 vuoden välein. Rabies-rokote voidaan antaa kissalle 16-20 viikon iässä, ja tehosterokotus on paikallaan 3 vuoden välein. Kysy tehosterokotteiden tarkemmista väliajoista tarkemmin eläinlääkäriltäsi!

Kissoille on saatavilla useita erilaisia yhdistelmärokotteita, joilla voidaan torjua yllä mainittujen tartuntatautien lisäksi muun muassa leukemiaa ja klamydiaa.  Lue lisää kissan rokotteista Eviran sivuilta: Kissan rokotussuositukset

Drive-in -rokotukset

Ilman ajanvarausta tapahtuva drive-in rokotuskäynti sopii parhaiten aikuiselle terveelle eläimelle rokotusten päivittämiseen. Käynnin yhteydessä ei anneta muita hoitoja. Jos tarvitset eläinlääkärin neuvoja tai haluat vaikka pennun kanssa rauhassa totutella eläinlääkäriasemalla käyntiin, suosittelemme varaamaan sille oman rokotuskäyntiajan.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30, lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

 • ma 6.12. suljettu

  to 23.12. suljemme klo 16.30

  pe 24.12. suljettu

  la 25.12. suljettu

  pe 31.12. suljemme klo 17.30

  la 1.1. suljettu

  to 6.1. suljettu

   

   

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi