Kissan, koiran ja kanin rokottaminen

Kissojen, koirien ja kanien rokottamisella ehkäistään erilaisia tartuntatauteja ja lievennetään niiden oireita kohentamalla eläimen vastustuskykyä infektion aiheuttajaa vastaan.

Rokotuskäyntiin kuuluu aina lemmikin perusterveystutkimus, jolloin varmistutaan, että lemmikki on terve ja rokotuskuntoinen.

 

Drive-in -rokotukset

Ilman ajanvarausta tapahtuva drive-in -rokotuskäynti sopii parhaiten aikuiselle terveelle eläimelle rokotusten päivittämiseen. Käynnin yhteydessä ei tehdä muita tutkimuksia. Jos tarvitset eläinlääkärin neuvoja tai haluat vaikka pennun/poikasen kanssa rauhassa totutella eläinlääkäriasemalla käyntiin, suosittelemme varaamaan sille oman rokotuskäyntiajan. Drive-in -rokotukset lauantaisin klo 9-10. Lemmikit rokotetaan ilman ajanvarausta saapumisjärjestyksessä.

 

Koiran rokottaminen

Koiran rokottaminen kuuluu lemmikin hyvään, ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. Rokotukset suojaavat koiraa tehokkaasti monilta tartuntataudeilta, esim. parvo ja rabies. Rokottaminen on tärkeää paitsi yksittäisen lemmikin terveyden kannalta, myös ns. laumaimmuniteetin vuoksi.

Rokotusten suoja on hyvä vain, jos alueen koirista riittävän suuri osuus on rokotettu. Muun muassa tästä syystä koirahoitoloissa , -tapahtumissa, -kokeissa ja näyttelyissä koirilta edellytetään rokotuksia.

Pentuikäisen koiran rokottaminen

  • 12 viikon iässä: Nelosrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä)
  • 16 viikon iässä: Tehoste nelosrokotteelle ja rabies
  • Pentu on hyvä muistaa madottaa (matolääke) 1-2 viikkoa ennen ensimmäistä rokotuskäyntiä. Myös tehosterokotusten välissä tulisi pentu madottaa.

Yli vuoden vanhan koiran rokottaminen

  • Kun koira on täyttänyt vuoden: Nelosrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä) ja rabies
  • Vuosittain: Kennelyskä (parainfluenssa)
  • 3 vuoden välein: Nelosrokote (penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä)
  • 3 vuoden välein: Rabies

Alle vuoden ikäiselle koiralle annettu rabiesrokote ja penikkatautirokotteen tehoste ovat voimassa vain vuoden. Koira tulee rokottaa uudelleen yli vuoden ikäisenä viimeistään rokotuskortissa olevaan rokotteen voimassaolopäivään mennessä. Muistathan antaa koirallesi loishäädon ennen rokotusta.

Yli vuoden ikäiselle koiralle annetut rokotteet ovat voimassa valmisteyhteenvedon mukaisesti. Eläinlääkäri merkitsee koiran rokotuskorttiin tai lemmikkieläinpassiin rokotuksen antopäivämäärän lisäksi sen viimeisen voimassaolopäivän.

Lisätietoa koiran rokottamisesta löydät Ruokaviraston sivuilta.

 

Kissan rokottaminen

Se, millaisia rokotuksia kissa tarvitsee, riippuu paljolti siitä, millaisesta kissasta on kyse ja millaisessa ympäristössä se elää. Tavallisen sisäkissan kohdalla rokotustarve on suppeampi kuin ulkoilevan tai jalostukseen käytettävän kissan suhteen.

Tärkeimmät kissan rokotukset ovat kissaruttoa, kissanuhaa ja rabiesta torjuvat rokotteet. Kissa on syytä rokottaa kissaruttoa ja kissanuhaa vastaan 12 viikon ikäisenä, ja tehosterokotus on suositeltavaa ottaa 1-3 vuoden välein. Rabies-rokote voidaan antaa kissalle 16-20 viikon iässä, ja tehosterokotus on paikallaan 3 vuoden välein. Kysy tehosterokotteiden tarkemmista väliajoista tarkemmin eläinlääkäriltäsi!

Kissoille on saatavilla useita erilaisia yhdistelmärokotteita, joilla voidaan torjua yllä mainittujen tartuntatautien lisäksi muun muassa leukemiaa ja klamydiaa.

Lisätietoa kissan rokottamisesta löydät Ruokaviraston sivuilta.

 

Kanin rokottaminen

Vuonna 2016 kanien verenvuotokuumetauti rantautui Suomeen, kun Ruokavirasto varmisti ensimmäiset RHD-tapaukset. Kyseessä oli viruksen kakkoskanta, joka voi tarttua myös rusakkoihin ja metsäjäniksiin. Tätä kalikivirusta on esiintynyt maailmalla 1980-luvulta lähtien. Aiemmin käytössä ollut Filavac VHD K C + V -rokote antaa suojan verenvuotokuumetaudin ykkös- ja kakkoskantaa vastaan.
Virus tarttuu mm. vertaimevien hyönteisten välityksellä ja sitä on tavattu Helsingistä Ouluun, eri puolilla Suomea. Se tarttuu myös sairastuneen kanin eritteiden välityksellä, tai suorassa kontaktissa kanista toiseen.
Ruokavirasto totesi ensimmäiset kanien myksomatoositapaukset vuonna 2020 Suomessa. Myksoomavirus kuuluu poxviruksiin ja sekin voi tarttua kanien lisäksi rusakkoon sekä metsäjänikseen. Myksomatoosin tartuntareitti on sama kuin verenvuotokuumetaudin. Maailmalla virusta on esiintynyt 1890-luvun lopulta alkaen.

Sekä verenvuotokuumetauti- että myksomatoosiepäilyt pitää ilmoittaa kaupungin valvontaeläinlääkärille tai aluehallintovirastoon, joten on tärkeää ilmoittaa oireisista kaneista aina eteenpäin.

Kanit rokotetaan kolmoisrokotteella, joka suojaa kanien verenvuotokuumetaudin molemmilta kannoilta (RHDV1 ja RHDV2) sekä myksomatoosilta. Rokote on nimeltään Nobivac Myxo-RHD Plus.
Kanit voi rokottaa viiden viikon iästä lähtien, yläikärajaa ei ole. Rokote uusitaan vuosittain. Immuniteetti kehittyy kolmessa viikossa.
Terveen kanin voi rokottaa, vaikka sillä olisi toinen rokote voimassa.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • la 10.2. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi