Silmäsairaudet

Meillä on kaikki pieneläinten silmäsairauksien hoitoon tarvittava erikoisosaaminen ja kokemus – oli kyse sitten pienestä silmävaivasta tai vakavammasta tilanteesta, jota on hoidettava vaativalla silmäkirurgialla. Kerrothan aikaa varatessasi, jos lemmikkisi silmäsairautta on jo hoidettu pidempään tai jos tulette toisen eläinlääkärin lähetteellä tarkempiin tutkimuksiin.

 

Yleisimmät silmäsairaudet

Yleisimpiä silmäsairauksia ovat sidekalvon tulehdukset ja sarveiskalvovauriot. Tapaturmat, haavat ja roskat silmässä ovat lemmikeillä tavallisia. Lisäksi silmäluomen rakenne, lyhyt kuono tai ulkonevat silmät voivat altistaa erilaisille silmävaivoille.

 

Harmaakaihi

Useimmat koirien kaihit ovat perimän aiheuttamia. Pääsääntönä on, että mikäli kaihin syntyyn ei voida osoittaa selkeästi muuta syytä, se tulkitaan perimän aiheuttamaksi. Perimän aiheuttama kaihi ilmenee useimmiten molemmissa silmissä, mutta ei aina. Kaihi voi olla vähäinen samentuma linssissä, tai edetä käsittämään koko linssin sisällön, joka muuttuu läpinäkymättömäksi ja vie näin silmästä näön. Kaihin ilmenemiseen tai sen etenemiseen ei voida vaikuttaa millään toimilla. Jos se lähtee etenemään, hoito on kaihileikkaus, jossa linssin sisältö poistetaan kokonaan.

Kaihileikkauksen ennuste näön palauttamisen suhteen on hyvä. Eläinten kaihi kannattaa leikata, jos siinä on merkkejä etenemisestä, jolloin riski näön menetykseen on suuri. Leikkaukseen ryhdytään myös jos vuotava kaihi aiheuttaa silmänsisäisen tulehdusreaktion, vaikka näön palautumisesta ei olisikaan takeita. Lue lisää harmaakaihista.

 

Linssiluksaatio

Primääri linssiluksaatio on perimän aiheuttama vakava silmäsairaus, josta käytetään lyhennystä PLL. Sairaus aiheuttaa linssin eli mykiön ripustinsäikeiden katkeilemisen ja linssin irtoamisen. Sairaus on aina molemmissa silmissä, mutta alkaa usein oireilla ensin toisessa ja vasta joidenkin kuukausien kuluttua toisessa. Sairaus aiheuttaa myös silmänpaineen nousun, joka johtaa sokeutumiseen vaihtelevalla aikataululla.

Linssiluksaatio-sairautta ei osata parantaa. Sitä hoidetaan hallitsemalla silmänpainetta ja poistamalla irtoava linssi kirurgisesti. Jos oireettomalla koiralla todetaan linssiluksaatiosairaus geenitestissä tai silmätarkastuksen yhteydessä, hoito aloitetaan heti. Hoidon toteutus päätetään tapauskohtaisesti silmäeläinlääkärin tutkimuksen jälkeen. Useimmissa tapauksissa linssinpoistoleikkaus on paras vaihtoehto. Se toteutetaan fakoemulsifikaatioleikkauksella, samankaltaisella kuin kaihin poisto. Lue lisää linssiluksaatiosta.

 

Varaa aika silmäeläinlääkärille

Meillä lemmikkien silmäsairauksia hoitavat pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkärit Sanna Elfving ja Kirsi Kemppainen. Silmäleikkausten varaus vain puhelimitse 03 3143 6600.

Koiran silmäsairaudet

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi