Viralliset tutkimukset

Virallisilla tutkimuksilla tarkoitetaan sellaisia tutkimuksia, jotka suoritetaan Kennelliiton / Kissaliiton antamien ohjeiden mukaisesti. Suomen Kennelliitto ja Suomen Kissaliitto sekä rotujärjestöt keräävät tietoa koirien ja kissojen virallisista terveystutkimuksista omiin tietokantoihinsa.

Koirien tarkemmat rotukohtaiset ohjeet löytyvät Suomen kennelliiton kotisivuilta Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmasta (PEVISA)

Kissojen tarkemmat rotukohtaiset ohjeet löytyvät Kissaliiton kotisivuilta

Huomioitavaa ennen virallisiin terveystutkimuksiin tuloa

Virallisia terveystutkimuksia varten lemmikin tulee olla tunnistusmerkitty ja mukana tulee olla rekisteritodistus tai kopio rekisteritodistuksesta. Kaikkiin tutkimuksiin täytyy tilata etukäteen sähköinen lähete Suomen Kennelliiton Omakoira-palvelun kautta. Tutkimusaika kannattaa varata ennen sähköisen lähetteen tilaamista.

Ajan tutkimuksiin voit varata nettiajanvarauksemme kautta tai ajanvarausnumerostamme 03-3143 6600. Huomioithan että eläimesi on täyttänyt mahdollisen vaadittavan vähimmäisiän viimeistään tutkimuspäivänä.

 

Viralliset röntgentutkimukset koirille ja kissoille

Koirille tehtäviä virallisia röntgenkuvauksia ovat lonkka- ja kyynärnivelten kuvaukset sekä selkärangan kuvaukset. Kissoille tehtäviä virallisia röntgenkuvauksia ovat lonkkanivelten kuvaukset. Röntgenkuvauksia varten eläin rauhoitetaan, jolloin eläin tulee pitää ruokapaastolla 10-12 h ennen toimenpidettä. Rauhoitusaineista johtuva dopingvaroaika on 7-28 vrk, jolloin eläin ei voi osallistua virallisiin näyttelyihin tai kokeisiin. Kennelliiton sivuilta löydät lisätietoa antidopingsäännöistä. Tutkimushetkellä koiran on oltava vähintään 12 kk:n ikäinen, mutta rotukohtaisissa PEVISA-ohjeissa voi olla määriteltynä korkeampikin vähimmäisikä. Koirien röntgenkuvat lähetetään lausuttaviksi kennelliittoon ja tutkimustulos on voimassa vasta kun se on lausuttu Kennelliitossa. Meillä röntgentutkimuksia tekevät kaikki eläinlääkärit.

 

Viralliset polvitutkimukset koirille

Virallista polvitarkastusta varten potilasta ei tarvitse rauhoittaa, vaan eläinlääkäri tunnustelee polvet eläimen ollessa hereillä seisaaltaan. Polvitutkimuksessa tunnustellaan polvilumpion sijoiltaan menoa eli patellaluksaatiota. Arvostelussa käytetään Putnam-asteikkoa (0-4) ja polvi voi luksoitua joko mediaalisesti tai lateraalisesti tai sekä että.  Tutkimushetkellä koiran on oltava vähintään 12 kk:n ikäinen. Alle kolme-vuotiaalle koiralle tehty tutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä. Yli kolme-vuotiaalle koiralle annettu lausunto on voimassa pysyvästi. Polvitarkastuslausunto on voimassa heti tutkimuspäivästä lähtien.

 

Viralliset silmätutkimukset koirille

Suomessa virallisia silmätarkastuksia saa tehdä ja virallisia lausuntoja antaa vain ECVO:n (European College of Veterinary Ophthalmologists) hyväksymät ja Kennelliiton nimeämät silmätarkastuseläinlääkärit. Virallisessa silmätarkastuksessa eläimen silmistä tutkitaan silmänpohjan, lasiaisen, linssin, värikalvon, etukammion, sarveiskalvon, sidekalvon ja luomen rakenteiden mahdollisia poikkeavuuksia. Virallista silmätutkimusta varten koiran silmiin laitetaan silmäterää laajentavat silmätipat, joiden täytyy vaikuttaa vähintään 15 minuuttia ennen tutkimusta. Tippojen vaikutus kestää useita tunteja, jolloin silmät saattavat olla valonarat ja näkökyky saattaa huonontua hetkellisesti. Silmätutkimukselle ei ole yleistä alaikärajaa. Pentukoirien viralliseen silmätarkastukseen suosittelemme 6-7 viikon ikää. Joissain koiraroduissa edellytetään, että koira on tutkimushetkellä vähintään 12 kk:n ikäinen. Alle vuoden ikäiselle koiralle tehty tutkimus on voimassa korkeintaan yhden vuoden lausuntopäivästä. Yli vuoden ikäiselle koiralle tehty tutkimus on voimassa rotukohtaisen PEVISA-ohjelman mukaisesti. Silmätarkastuslausunto on voimassa heti tutkimuspäivästä lähtien.

 

Viralliset sydäntutkimukset koirille ja kissoille

Virallisia sydäntutkimuksia ovat koirille tehtävät sydämen auskultaatiotutkimus eli sydämen kuuntelu, ultraäänitutkimus ja Holter-tutkimus. Kaikki sydäntutkimukset tehdään eläimen ollessa hereillä, joko kyljellään tai seisten. Sydämen auskultaatiotutkimuksessa selvitetään kuuluuko sydämessä sivuääni. Sivuääni luokitellaan vakavuuden mukaan asteikolla 1-6.

Ultraäänitutkimukseen sisältyy myös sydämen kuuntelu ja lyhyt (3-5 min) sydänfilmi (elektrokardiografinen tutkimus, EKG). Sydänfilmin avulla voidaan havainnoida mahdollinen rytmihäiriö. Ultraäänen avulla saadaan näkyviin sydämen rakenne ja voidaan arvioida sen toimintaa. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan selvittää, mikä sydänsairaus on kyseessä ja kuinka vakava-asteinen sydänsairaus on kuullun sivuäänen taustalla. Kissoille tehdään myös virallisia ultraäänitutkimuksia, joiden tulokset ilmoitetaan kansainväliseen Pawpeds-tietokantaan. Sydänfilmin pitkäaikaisrekisteröintiä eli Holter-tutkimusta käytetään sellaisten hetkellisesti esiintyvien rytmihäiriöiden löytämiseen, joita ei ehkä saataisi esiin tavanomaisessa lyhyessä nauhoituksessa. Tällöin sydämen sähköistä toimintaa seurataan vähintään 24 tunnin ajan koiran mukana kannettavalla EKG-laitteella. Sydäntutkimuksiin potilasta ei tarvitse rauhoittaa.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-15

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30 ja lauantaisin 9-15

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi