Kissan ja koiran fysioterapia

Fysioterapia on korvaamaton lisätyökalu lemmikin tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa sekä ennaltaehkäisyssä. Fysioterapia on olennaisessa osassa myös neurologisten ja ortopedisten potilaiden kuntoutusta. Fysioterapialla voidaan nopeuttaa kuntoutumista ja lievittää kipuja.

Fysioterapiakäynti sisältyy meillä ortopedisten leikkausten hintaan, ja fysioterapia pyritään aloittamaan samassa yhteydessä tikkien poiston kanssa. Leikkauksen jälkeinen fysioterapia jouduttaa paranemista ja ehkäisee lisävammoja. Ilman fysioterapiaa eläin saattaa esimerkiksi turhaan varoa leikatun jalan käyttöä, jolloin keho kuormittuu virheellisesti.

 

Mitä terve eläin hyötyy fysioterapiasta?

Fysioterapialla voidaan estää vammoja. Se palauttaa, ylläpitää ja kehittää liikkuvuutta, lihasvoimaa, lihastasapainoa ja toimintakykyä. Työ- ja harrastuskoiralla fysioterapia huoltaa lihaksia ja ehkäisee rasitusvammoja. Näyttelykoiralla sillä voidaan parantaa liikkumista kehässä. Iäkkäällä eläimellä fysioterapia helpottaa liikkumista ja lievittää kipua, jolloin elämänlaatu paranee.

On syytä muistaa, että eläin ei valita kipua, ja siksi lemmikin kivun tunnistaminen on vaikeaa. Eläimen käytöksessä, asennossa ja liikkumisessa tapahtuvat muutokset ovat usein merkkejä kivusta. Fysioterapialla näitä kipuja voidaan levittää ja jopa poistaa.

 

Mitä eläinfysioterapiassa tapahtuu?

Fysioterapiassa käsittely kohdistuu kaikkiin eläimen tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin, lihaksiin, sidekudoksiin, niveliin, nikamiin ja hermoihin. Fysioterapeutti voi käyttää apuna fysikaalisia hoitoja, kuten laser- ja sähköhoitoa. Fysioterapiassa tehdään myös erilaisia terapeuttisia harjoitteita, joissa voidaan käyttää esimerkiksi tasapainolautoja ja bosu-palloa.

Fysioterapeutti ohjaa omistajaa eläimen kotiharjoitteisiin. Eläimen kuntouttaminen kotioloissa on edellytyksenä hoidon onnistumiselle. Lisäksi omistaja saa ohjeet eläimen liikuntaan ja aktivointiin sekä tarvittaessa painonhallintaan.

 

Kuinka valmistautua fysioterapiakäyntiin?

Ennen fysioterapiaan saapumista eläin tulee käyttää tarpeillaan. Fysioterapian ja ruokailun väliin on hyvä jättää muutama tunti. Juoksuiselle nartulle on hyvä ottaa mukaan oma alusta.

Fysioterapia ei sovellu infektiopotilaalle.

 

Tarvitaanko fysioterapiaan lähete?

Fysioterapiaan ei tarvita eläinlääkärin lähetettä. Eläinlääkärin tekemä diagnoosi kuitenkin helpottaa fysioterapian suunnittelua. Eläinlääkärit ja fysioterapeutti tekevät klinikallamme tiivistä yhteistyötä. On potilaan etu, että ammattilaiset toimivat samoissa tiloissa ja voivat tarvittaessa keskustella nopeastikin potilaan hoidosta.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • la 10.2. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi