Eläinlääkärin hoitoa vaativat hammasvaivat

Forl (Feline odontoclastic resorptive lesions)

Kissan hammassyöpymäsairaus, forl, on etenevä, hampaita tuhoava sairaus. Se ei alkuvaiheessa aiheuta näkyviä oireita, mutta edetessään se muuttuu kivuliaaksi ja voi näkyä hampaan kaulaosassa pieninä vaurioina ja verenvuotona.

Forl-hammas hoidetaan poistamalla koko hammas tai sen näkyvä osa eli kruunu. Kruunuosan poisto riittää silloin, kun syöpymä on saanut alkunsa hampaan juuresta.

Hammasjuuripaise

Silmän alle ilmaantunut märkäistä eritettä sisältävä patti voi olla merkki hammasjuuren pitkälle edenneestä tulehduksesta. Tällöin alue röntgenkuvataan. Jos hampaan juurissa on tulehdusmuutoksia, hammas poistetaan.

Hammasjuuripaise ei välttämättä aiheuta näkyviä muutoksia. Sen varalta hammastarkastuksessa paljastuneet, epäilyttävät hampaat röntgenkuvataan.

Heiluva tai lohjennut hammas

Kun pysyvä hammas heiluu, syynä on usein parodontiitti, hampaan kiinnityskudoksen sairaus. Heiluva hammas poistetaan. Sitä ennen vaurion laajuus varmennetaan röntgenkuvalla, jotta hoito yltää koko vaurioituneeseen alueeseen.

Myös tapaturmaisesti vaurioituneet ja lohjenneet pysyvät hampaat sekä maitohampaat poistetaan. Lohjennut ja vaurioitunut hammas tulehtuu herkästi ja altistaa hammasjuuripaiseelle.

Joissain tapauksissa lohjennut pysyvä hammas voidaan juurihoitaa.

Karies

Koirilla karies on harvinaisempi sairaus kuin ihmisillä. Karies tulee yleensä tyypillisesti poskihampaiden purupinnoille. Koska koiran hampaan kiille on ohut, karies etenee nopeasti, ja hammas joudutaan yleensä poistamaan.

Pahanhajuinen hengitys

Terve suu ei haise. Hengityksen paha haju viittaa hammassairauksista ientulehdukseen ja mahdolliseen parodontiittiin. Pahanhajuisen hengityksen syy on aina selvitettävä. Ientulehdus ja parodontiitti vaarantavat eläimen yleisterveyden, sillä vuotava ien tarjoaa bakteereille väylän verenkierron kautta koko elimistöön.

Parodontiitti

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudoksen tulehdussairaus, joka tuhoaa hammasta ympäröivää leukaluuta ja aiheuttaa kipua. Parodontiitin aiheuttama kudostuho on pysyvä. Sen vaurioittamat hampaat poistetaan.

Punaiset, turvonneet tai vetäytyneet ikenet

Terve ien on vaaleanpunainen, tiiviisti hampaassa kiinni eikä vuoda. Punainen, turvonnut ien on muuttunut. Ientulehduksen hoito riippuu sen aiheuttajasta. Joissain tapauksissa hoidoksi riittää hammaskiven poisto ja tämän jälkeen säännöllinen hampaiden harjaus. Joissain tapauksissa tarvitaan antibioottikuuria ja esimerkiksi hammaspoistoja.

Värimuutokset

Väriä muuttanut hammas on yleensä osittain tai kokonaan kuollut. Kuollut hammas suositellaan poistettavaksi, koska suurin osa kuolleista hampaista tahtoo tulehtua. Kissoilla hampaiden värimuutokset voivat olla merkki forl-sairaudesta.

Ajanvaraus

puh (03) 3143 6600

ma-pe 8-19.30, la 9-14

Palvelemme

Ajanvarauksella arkisin 8-19.30

Päivystys lauantaisin 9-14

Poikkeavat aukiolot:

  • la 10.2. suljettu

Osoitteemme

Sammon valtatie 7

33530 Tampere

(Navigaattoria käytettäessä Vipusenkatu 2)

Eläinklinikka Hakametsä
Sammon valtatie 7
33530 Tampere

helppu(at)helppu.fi